Založ si blog

Západ, alebo Východ? Kam patríme?

Otázka, ktorá rozdeluje ludí nielen na Slovensku, ale snad v celom bývalom východnom bloku.

Podla prejavov politikov, nielen našich, ale aj západných by sme mali patrit na Západ, ale je tomu naozaj tak?

 

Ked sa pozrieme na vyjadrenia našich a zahraničných politikov z V4 a západných krajín, tak ano.

 

Veď sme v EU, NATO, máme Euro, Ako sa vyjadrujú niektorí naši politici sme v dokonca v jadre EU, sme verný člen NATO, posielame našich vojakov do oblastí, kde vraj hájia záujmy západnej civilizácie, atd.

 

Keď sa ale pozrieme na realitu života, vyzerá to trochu inak.

 

Aj cez poklonkovanie našich politikov Západu, a možno práve preto, nás západné štáty stále považujú za východné državy, ktoré im iba slúžia na zlepšovanie ich životnej úrovne.

Stačí si spomenút na prelom 80-tych a 90-tych rokov. Vtedy boli plamenné reči o tom, ako nás prijmú s otvorenou náručou a rýchlo dobehneme západný svet, ved oni nám aj pomôžu. Realita bola maličko iná, len otvorenie pracovného trhu trvalo skoro desat rokov,

Predaj našich kľúčových podnikov za podhotené ceny, Predaj zdrojov za v podstate „facku“. A tak by sme mohli pokračovat dalej.

 

Ale podme do súčasnosti.

Ako som už napísal Západ nás stále považuje iba za východný odpad, ktorý im bude slúžit len ako montovna a najma dodávatel lacnej pracovnej sily. Báchorkám o tom, že patríme k nim sa už len smejú.

Prečo si to myslím? Je to v podstate jednoduché, stačí sa pozriet na pracovné podmienky u nás a v západných krajinách. Pri ich porovnávání zistíte, že to čo by si nedovolili napr. firmy vo VB doma, to si vesele dovolujú u nás.

Fiančné ohodnotenie našich ludí. Priemerná mzda  u nás je v lepšom prípade niekde na úrovni minimálnej mzdy západných krajín a to len tých najchudobnejších.

A to nehovorím o kvalite potravín, ktoré sa k nám dovážajú. Kvalita rovnakých potravín napr. v Rakúsku a u nás je diamtrálne odlišná a o cenách niekedy ani nehovorím. Argumentom je, že ved máme iné chute. Kurna, prečo mi potom Videnské párky kúpené v Rakúsku chutia lepšie, ako tie samé párky kúpené na Slovensku???

 

Nuž a v neposlednom rade mi ukázalo, čo si o nás myslia a kam nás radia západné štáty, ked som sa zúčastnil v rôznych firmách, ktoré patrili najma USA, Nemecku a VB, na rokovaní o zvyšovaní miezd zamestnancov.

Prvé,, čo nám vždy ukazovali, bolo porovnanie  ich podnikov, aké sú náklady na výrobu jedného produktu  Problém bol v tom, že nikdy nám neukazovali, resp. nechceli ukázat, aké sú náklady v podnikoch, ktoré majú v Nemecku, Itállii, Francii, Británii, ale vždy naše podniky porovnávali s Čínou, alebo Indiou.

 

Takže realita je taková, že politici sa nám snažia nahovorit, že patríme na Západ, ale ozajstní vládcovia (nadnárodné korporácie) sa nás budú snažit držat čo najdlhšie na Východe. 

 

Podla mna, by sme sa mali podla toho zariadit a nasmerovat sa tam, kde nás budú brat naozaj ako rovnocenných partnerov.

 

 

Rusko-ukrajinská vojna, vojna, v ktorej poraženým bude Európa a bežní ludia.

17.04.2022

Nedalo mi to, ale keď čítam tie sprostosti, ktoré plodí naše média, keď poslúcham reči našich politikov, tak musím reagovať. Aj keď si to, podla mojho názoru, hlupáci, ktorí v súčasnosti vládnu nielen na Slovensku, ale skoro v celej Európe, myslia, tak Rusko z tejto vojny nevyjde ako poražené. To by musela byť 3.svetová vojna, ale tehdy by prehral celý svet. Nikto v [...]

Názor

26.03.2022

Už je to viacej ako mesiac, čo Rusko vtrhlo na Ukrajinu. Čo sa od tej doby zmenilo? Keď sa na to pozrieme objektivne, tak vlastne nič. Len sa zintenzivnila dávka nenávisti vôči Rusku.A zrychlil sa trend obmedzovaní osobných slobôd človeka, ktorý začal už v dobe pandemie. Pod falošnými zámienkami likvidujú každé médium, ktoré prejaví len štipku nezávislosti, bez toho, [...]

Pokrytectvo, cenzura a klamstvá.

07.03.2022

Opäť pridávam jeden postreh, ktorý som napísal v češtine. Pokrytectví, cenzura a lži, se šíří přes média a za pomoci politiků, všemi státy EU. Ano Rusko zaútočilo na Ukrajinu v rozporu s mezinárodními úmluvami. Je to jasná agrese a měla by se odsoudit. Jen nikomu nevadí, že vlády EU porušují mezinárodní právo také. Je dobře, že se na Ukrajinu posílá [...]

Dlhé diely / Karlova Ves /

Nepriateľ zelene v Karlovej vsi? Bratislavskú mestskú časť trápi poškodzovanie stromov

16.04.2024 16:46

Na neznámeho páchateľa, ktorý poškodzoval zdravé dreviny, upozorňovala mestská časť napríklad aj vlani v máji.

Salma

Nebránime Izrael, ale seba, tvrdia Jordánci po zostrelení iránskych dronov. Princezná Salma v tom prsty nemala

16.04.2024 16:33

Obrázky na sociálnych sieťach ukazujú kráľa Abdalláha ako zradcu s izraelskou vlajkou. A o jeho dcére, princeznej Salme, pilotke vzdušných síl, sa šíria dezinformácie, že zostrelila šesť iránskych bezpilotných lietadiel.

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

hraniciar

o živote :-)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 175410x
Priemerná čítanosť článkov: 4176x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy