Založ si blog

Rusko-ukrajinská vojna, vojna, v ktorej poraženým bude Európa a bežní ludia.

Nedalo mi to, ale keď čítam tie sprostosti, ktoré plodí naše média, keď poslúcham reči našich politikov, tak musím reagovať.

Aj keď si to, podla mojho názoru, hlupáci, ktorí v súčasnosti vládnu nielen na Slovensku, ale skoro v celej Európe, myslia, tak Rusko z tejto vojny nevyjde ako poražené. To by musela byť 3.svetová vojna, ale tehdy by prehral celý svet.

Nikto v Európe nebere v potaz, že svet vojna na Ukrajine moc nezaujíma. Štátov v Ásii, Afrike, nebo Južnej Ameriky sa nijako nedotýka, takže nemajú dôvod sa dajako zapojovať. Stačí sa pozrieť na rôzne hlasovania trebárs v OSN. Aj keď naše média to dávajú, ako ukážku toho, že celý svet stojí za Ukrajinou, opak je pravdou. Rozdelenie štátov hlasujúcich dajakým zpôsobom proti Rusku, alebo za Rusko je tak  pol na pol.

Ale vraťme se k Európe a Rusku.

Keď počúvam našich predstaviteľov a sledujem média, tak ma neskutočne baví, ako nás presvedčujú o dôležitosti sankcií, že pomáhajú zastaviť vojnu. Väčšie lži už som dlho nevidel. Žiadne sankcie nezastaví vojnu, iba môžu zhoršit situaciu v krajinách, ktorých sa sankcie dotýkajú. A to nie len tých, na ktoré sankcie mieria, ale aj tých, ktoré tie sankcie uvalia. A to je práve príklad Európy.

Ako ste si už určite všimli, sankcie, ktoré uvalila Európa na Rusko, nijak neovplyvnili postoj Ruska k vojne. Čítame, že sankcie majú dlhodobý charakter, takže účinky sa prejavia až neskoršie. Mno, neskoršie môže znamenať aj to, že už dávno bude po vojne, takže svoj účel sankcie vlastne stratili.

Určite namietnete, ale veď sme Rusko odstrihli od finančního systému a nebude môcť nakupovat a predávaťna svetových trhoch. Naozaj? A ako myslíte, že Europa platí Rusku za plyn a ropu? No, cez ten SWIFT, od ktorého sme vraj Rusko odstrihli. A to nevravím, že už existujú alternatívne systémy, Niekto môže povedať, veď majú len malé objemy prevodov. Hej v súčasnosti sa objemy pohybujú rádovo v percentách trhu, ibaže pre banky bolo jednoduchšie využívať len jeden systém, a tým bol prvý zavedený systém SWIFT, ale v prípade nutnosti môžu banky, ktoré majú zavedené aj alternatívne systémy, prejsť na iný. A trebárs na systém CIPS (Čína) je už napojených cca 6 000 bank sveta ( Na SWIFT – 11 000). Docela slušné číslo na to, aby sa obišlo odpojení od SWIFT-u, že?

Toľko k tomu, ako v podstate nemajú sankcie vplyv na to, ako sa Rusko bude chovať.

A teraz k tomu, prečo Európa bude jediným, kto bude poraženým v tejto vojne.

V ekonomickej oblasti

Začnime rozpočty EU a Ruska,

V roku 2021 byly schodky rozpočtov v štátoch EU od niekolko desiatok mld EU až po 220 mld EU vo Francii. Rusko v roku 2021 malo prebytok rozpočtu 200 mld. USD. Na rok 2022 plánuje EU opäť schodkové rozpočty, aj keď idú škrtať najmä v sociálnej oblasti. Rusko podla všetkého bude mať opäť prebytkový rozpočet približne na rovnakej úrovni roku 2021.

Sankcie a odchod západných firiem z Ruska. Problémom pre Europu ale je, že sankcie nemajú na Rusko v podstate žiadny účinok, okrem toho, že západoevropské firmy, ktoré sa stiahli z ruského trhu, prišli o veliký trh a pomaly ich nahradzujú ruské, bieloruské, čínske, a indické firmy.  V konečnom dôsledku už niektoré firmy začínajú prepúšťat zamestnancov a to nemyslím v Rusku, ale v západnej Európe a nejde o niekolko ľudí, ale o tisíce až desať tisíce zamestnancov.

Zastavenie nákupu ropy a plynu z Ruska. Hmm, velmi lákavá predstava, ale čo tým dokážeme? Nič. Iba životnou úrovňou, a sociálnými istotami vrátíme Európu tak do doby tesne po druhej svetovej vojne. Ruska sa to až tak nedotkne. Dajako nám súčasní vládní predstavitelia a média zabúdajú povedať, že Rusko sa na túto situáciu pripravovalo už od roku 2014, kedy Europa uvalila prvé sankcie. Rusko od tej doby postupne obrací svoj obchod na iné časti sveta,ako je Európa a USA. Rusko svoj plyn a ropu predá najmä v Asii, kde je vysoká poptávka a neustálý dopyt po týchto komoditách. Naivita predstavitelov EU, že najdeme alternatívne zdroje, je neskutočná. Zeme OPEC jasne povedali, že nebudú navyšovat ťažbu ropy, veď ceny ropy sú pre nich priam královské. USA nie je schopné dodať tolko ropy, kolko by EU potreboval a najmä nie v cene, ktorá by bola akceptovateľná. Plyn – zásoby v EU a ich ťažba nestačí, dovoz zo zemí Arabského poloostrova je iba kvapkou v mori a navýšení prepravy z USA aj tak pokryje letos max 5% ruského plynu a v najbližších rokoch max 40% a opäť cena za ktorú by to normálny obchodník nikdy nekúpil.

V sociálnej oblasti

EU nebude mať financie na sociálne programy, veď všetko strká do zbrojenia a vojenskej pomoci Ukrajine. Táto bezodná diera posune väčšinu obyvatelstva EU do ekonomickej chudoby. Vznikne vysoká nezamestnanost, obrovské množstvo bezdomovcov, objaví sa sociálne nepokoje, možno i s prvkami občanskej vojny a v niektorých štátoch sa objaví prvky policajných diktatur. Náznaky sú už vidieť na Slovensku a v ČR.

V politickej oblasti

Europa sa stane iba príveskom USA, bez toho, aby o svojej budúcnosti rozhodovala sama. Postupne sa na vládne posty dostanú ludia, ktorí sú iba figurkami a bábkami vlád USA, Stačí sa pozrieť na vlády Slovenska, Česka, Polska. U týchto vlád je vidieť, že pre nich neexistuje národný záujem, ale iba pokorné plnenie rozkazov od protektora USA, ktorým je vždy velvyslanec v danom štáte.

 

Takže ako som napísal v titulku. Pokiaľ Európa bude pokračovat v súčasnom trende politiky, nečaká ju nič dobré. Stane sa iba kolóniou USA bez akéhokolvek vplyvu na svet. Na tejto proválečnej politike zarobí iba pár nadnárodných korporácií a ich ich mopslíkov( rozumej, členov vlád), ale bežní ľudia sa stanú otrokmi vo svojej vlastnej zemi.

V konečnom dôsledku – Európa prehraje vo vojne, v ktorej vlastne nie je ani priamým aktérom, zo všetkými dosledkami, ktoré po porážke následujú. .

 

 

Názor

26.03.2022

Už je to viacej ako mesiac, čo Rusko vtrhlo na Ukrajinu. Čo sa od tej doby zmenilo? Keď sa na to pozrieme objektivne, tak vlastne nič. Len sa zintenzivnila dávka nenávisti vôči Rusku.A zrychlil sa trend obmedzovaní osobných slobôd človeka, ktorý začal už v dobe pandemie. Pod falošnými zámienkami likvidujú každé médium, ktoré prejaví len štipku nezávislosti, bez toho, [...]

Pokrytectvo, cenzura a klamstvá.

07.03.2022

Opäť pridávam jeden postreh, ktorý som napísal v češtine. Pokrytectví, cenzura a lži, se šíří přes média a za pomoci politiků, všemi státy EU. Ano Rusko zaútočilo na Ukrajinu v rozporu s mezinárodními úmluvami. Je to jasná agrese a měla by se odsoudit. Jen nikomu nevadí, že vlády EU porušují mezinárodní právo také. Je dobře, že se na Ukrajinu posílá [...]

Vojna na Ukrajine, vieme aká je realita?

27.02.2022

Po dlhej dobe som sa rozhodol pridať príspevok. V dnešnej situácii je velmi ťažké rozlišiť pravdu od klamstiev. Preto som pridávám jeden názor. Ospravedlňujem sa za češtinu, ale písal som ho najprv na českom webe. Události posledních dnů a současnosti. To, co se děje na Ukrajině, je opravdu něco co se stát nikdy nemělo. Je to agrese a porušení mezinárodního [...]

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

hraniciar

o živote :-)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 175576x
Priemerná čítanosť článkov: 4180x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy